Waarom een sportmassage

Spierproblemen zijn de grootste problemen bij (sport)paarden en paardensportmassage houdt zich bezig met het verhelpen van deze problemen. De massage heeft een preventieve werking bij het voorkomen van blessures en geeft verlichting bij spierpijn. Wist u dat ongeveer 60% van het lichaamsgewicht van een paard bestaat uit skeletspieren!

Afhankelijk van de bouw van uw paard en hoe u het paard gebruikt, kunnen bepaalde spiergroepen meer stress gevoelig zijn en kunnen dus problemen opleveren. Spierproblemen ontstaan heel geleidelijk en daardoor merkt u dit niet meteen aan uw paard. U raakt gewend aan het gedrag en de beweging en ziet dit als zijn of haar manier van doen. Om uw paard beter te laten presteren en in een beter conditie te krijgen is het belangrijk dat een paard goed en soepel door zijn lijf beweegt.

Als het paard niet goed kan bewegen, kan dit komen doordat een paar een bepaalde spier of spiergroep niet meer volledig kan ontspannen doordat bijvoorbeeld teveel herhaalde aanspanning en krachtspanning van de spier of spiergroep wordt gevraagd.
Er ontstaan dan een verhoogde spanning in de spiervezels en verharding van het weefsel in de spier waardoor de spier niet meer in volledige ontspanning kan komen. Deze verharding in de spier belemmerd de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen en daarmee het ontspanningsproces van de spier. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, lost alleen het geven van rust of minder beweging de verharding niet op. Als een bepaald spierprobleem zich voordoet, is het probleem hetzelfde ongeacht het niveau van sport, recreatieve sport beoefening of topsport. Om dit soort problemen op te lossen en blessures te voorkomen is in goede conditie houden van de spieren een noodzakelijk onderdeel van de totale verzorging van het paard.

Belangrijk is dat alle zaken meegenomen worden die het paard kunnen helpen, om vrij en gemakkelijk te kunnen bewegen.
Op het moment dat deze opgelost zijn, zal de training ook veel effectiever en efficiënter verlopen.
Trainen kan pas een goed resultaat geven, nadat de belemmeringen in het spierweefsel die de problemen veroorzaken zijn weggenomen. Sportmassage van uw paard verbeterd de conditie, prestaties en brengt uw paard fysiek en mentaal in balans.
Daarnaast zal de kans op blessures en de terugkeer van oude blessures afnemen.
De bloedcirculatie wordt verbeterd en het lymfestelsel zal worden geactiveerd.
Het zorgt er ook voor dat verkleving van bindweefsel wordt voorkomen en dat endorfine, een lichaamseigen pijnsteller, vrij komt. Het zorgt daarnaast ook voor een goede spieropbouw en spiertonus tijdens rustperiodes.
De stress van het paard zal verminderen en het paard zal beter ontspannen.

Sportmassage is van belang bij alle paarden ook al zijn deze paarden gezond en hebben ze geen klachten. Het resultaat van de massage is vaak snel zichtbaar… een soepel bewegend paard dat weer plezier heeft in het werk.

Sportmassage is een aanvulling op een goede veterinaire zorg, maar geen vervanging!
Voor het stellen van een diagnose verwijs ik u door naar een dierenarts.

Comments are closed